Genialne kotlety z ziemniaków i jajek. Prosty przepis na chrupiący obiad, który smakuje każdemu
Smak tych kotletów przypomina mi czasy dzieciństwa, przypadające na okres PRL-u. Letnie obiady na koloniach i obozach zawsze miały w menu kotlety z ziemniaków i jajek. W Polsce Ludowej mięso było trudno dostępne, więc jarskie kotlety były popularnym zamiennikiem mięsnych potraw i często gościły na polskich stołach.
Jednak kotlety na bazie ziemniaków zostały z nami do dziś. Są popularne nie tylko w Polsce. W Indiach robi się z nich aloo tikki, czyli pikantne kotleciki z ugotowanych ziemniaków i zielonego groszku. We wschodniej Europie z kolei popularne są zrazy kartoflane. Danie z mojego przepisu to świetny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków.
Jak zrobić kotlety z ziemniaków i jajek?
Przygotowanie tych kotletów jest bardzo proste. Warto jednak zwrócić uwagę na gatunek ziemniaków użytych w przepisie. Idealne będą te mączyste – czyli typ C. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków mączystych to bryza, gracja, jurata, jutrzenka, legenda, magnolia, mazur i melody. Są bardziej suche i lepiej nadają się do takich dań, bo nie rozpadną się podczas smażenia.
Porada: jeśli masa na kotlety wydaje się zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki ziemniaczanej.
Przepis: Kotlety z ziemniaków i jajek
Te kotlety z jajkiem to sposób na szybki i tani obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź i rozgnieć na purée. Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na małej ilości oleju.
- Łączenie składnikówDo rozgniecionych ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie zwarta i łatwa do formowania.
- Formowanie kotletówZ masy formuj kotlety o dowolnym kształcie (np. okrągłe lub owalne). Obtocz je w bułce tartej.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Jak wzbogacić smak kotletów?
Prostym sposobem wzbogacenia i smaku kotletów ziemniaczano-jajecznych jest dodatek zielonego groszku, podsmażonych pieczarek lub startego żółtego sera, np. goudy. Można wykorzystać do tego także przyprawy, takie jak czosnek granulowany, wędzona papryka czy gałka muszkatołowa.
Wskazówka: zamiast smażenia, upiecz kotlety w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj lekko olejem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20–25 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu.
Jak podawać kotlety z ziemniaków i jajek?
Kotlety najlepiej smakują z ulubionym sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym, pomidorowym) i surówką. Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno, np. jako przekąska do pracy czy szkoły. Kotlety możesz przechowywać w lodówce przez 2–3 dni. Aby odświeżyć je przed podaniem, wystarczy, że lekko je podgrzejesz na patelni lub w piekarniku.