Genialne kotlety z ziemniaków i jajek. Prosty przepis na chrupiący obiad, który smakuje każdemu

Dodano:
Kotlety z ziemniaków i jajek Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Ziemniaki i jajka to duet idealny. W formie kotletów gwarantują pyszny i prosty do przygotowania obiad. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku – trudno im się oprzeć.

Smak tych kotletów przypomina mi czasy dzieciństwa, przypadające na okres PRL-u. Letnie obiady na koloniach i obozach zawsze miały w menu kotlety z ziemniaków i jajek. W Polsce Ludowej mięso było trudno dostępne, więc jarskie kotlety były popularnym zamiennikiem mięsnych potraw i często gościły na polskich stołach.

Jednak kotlety na bazie ziemniaków zostały z nami do dziś. Są popularne nie tylko w Polsce. W Indiach robi się z nich aloo tikki, czyli pikantne kotleciki z ugotowanych ziemniaków i zielonego groszku. We wschodniej Europie z kolei popularne są zrazy kartoflane. Danie z mojego przepisu to świetny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków.

Jak zrobić kotlety z ziemniaków i jajek?

Przygotowanie tych kotletów jest bardzo proste. Warto jednak zwrócić uwagę na gatunek ziemniaków użytych w przepisie. Idealne będą te mączyste – czyli typ C. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków mączystych to bryza, gracja, jurata, jutrzenka, legenda, magnolia, mazur i melody. Są bardziej suche i lepiej nadają się do takich dań, bo nie rozpadną się podczas smażenia.

Porada: jeśli masa na kotlety wydaje się zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki ziemniaczanej.

Przepis: Kotlety z ziemniaków i jajek

Te kotlety z jajkiem to sposób na szybki i tani obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
151 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ostudź i rozgnieć na purée. Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na małej ilości oleju.
  2. Łączenie składnikówDo rozgniecionych ziemniaków dodaj posiekane jajka, surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie zwarta i łatwa do formowania.
  3. Formowanie kotletówZ masy formuj kotlety o dowolnym kształcie (np. okrągłe lub owalne). Obtocz je w bułce tartej.
  4. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Jak wzbogacić smak kotletów?

Prostym sposobem wzbogacenia i smaku kotletów ziemniaczano-jajecznych jest dodatek zielonego groszku, podsmażonych pieczarek lub startego żółtego sera, np. goudy. Można wykorzystać do tego także przyprawy, takie jak czosnek granulowany, wędzona papryka czy gałka muszkatołowa.

Wskazówka: zamiast smażenia, upiecz kotlety w piekarniku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj lekko olejem. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20–25 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu.

Jak podawać kotlety z ziemniaków i jajek?

Kotlety najlepiej smakują z ulubionym sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym, pomidorowym) i surówką. Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno, np. jako przekąska do pracy czy szkoły. Kotlety możesz przechowywać w lodówce przez 2–3 dni. Aby odświeżyć je przed podaniem, wystarczy, że lekko je podgrzejesz na patelni lub w piekarniku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...